Illustraties & kaartenset – Bewogen beweging
Bewogen Beweging: dynamische illustraties voor een digitale presentatie en kaartenset uitgegeven door het Apostolisch Genootschap.
Begin februari word ik gebeld door Ellen La Brijn, beleidsmedewerker afdeling jeugd van het Apostolisch Genootschap: “Merijntje, wil je illustraties maken voor de digitale presentatie Bewogen beweging waarin we het geloofsverhaal hebben beschreven in kindertaal, we vertellen over onze geschiedenis en waarmee de visie op komende jaren wordt gedeeld?”

Dynamische illustraties
“De digitale presentatie bevat verschillende werkvormen, film en muziek, voor kinderen,” legt Ellen uit. “Het Apostolisch Genootschap is altijd in beweging en dat willen we hiermee laten zien. Dat vraagt om dynamische illustraties.”
Het is als Ellen me belt nog geen week geleden dat ik aan mijn visionbook werkte: een boek waarin ik via geknipte en geplakte woorden en beelden visualiseer waar mijn verlangens naar uitgaan. Ik voel het duidelijk: ik wil weer heel erg graag illustraties maken.
Dynamisch, kleurrijk, tactiel…
Dus zeg ik ja op de vraag. Al vertel ik er wel bij dat ik niet écht figuratief en met de hand kan illustreren; mijn stijl bestaat uit een collage-achtige stijl van knip-, plak en computerwerk.
We sparren over de wensen en mijn illustratiestijl blijkt uitstekend te passen bij de wensen: dynamisch, kleurrijk, tactiel…
Het ontwerp van de illustraties gaat aanzetten tot meebewegen, inspiratie geven en maakt de ontvanger boven al blij.

Van structuurfoto’s naar illustraties
Hoe gaat zoiets nu eigenlijk in zijn werk? Zul je je misschien afvragen. Een grafisch ontwerper die illustreert?
In mijn hoofd vormen zich na het eerste gesprek al snel de gewenste beelden en ik ga op weg met mijn camera om alvast foto’s te maken van de structuren die ik ga gebruiken voor mijn knipwerk.
Ik laat alle foto’s goed afdrukken en omdat de beelden in mijn hoofd op basis van de teksten al vrij helder zijn, start ik met knippen.
Eenvoudige vormen van de meanderende stroom, takken van een boom, bladeren van dezelfde boom.

Op een vel papier leg ik de knipsels in de vorm die ik in gedachten heb. Ik kijk, ik schuif, knip stukken af, maak meer bladeren en ik kijk nog een keer. Zo kom ik erachter dat ik moet beginnen met de kruin van de boom, de bladeren dus. De takken volgen daarna.

Als de boom klaar is, leg ik deze voor aan de betrokkenen bij het project om te checken of het geheel in de goeie richting gaat. Dit proces is zo intensief dat ik al tijdens het ontwikkelen van de illustraties om feedback vraag. Niet alles kan opnieuw en als de boom eenmaal staat, is er een lijn uitgezet voor de vormtaal van de andere illustraties.

Echt schilderen en tekenen…
Ik ga verder en maak de andere onderdelen die rondom de boom moeten komen klaar. Ook de put krijgt vorm en terwijl ik de teksten van dit onderdeel doorlees ontkom ik er niet aan: ik mis de menselijke toets. Ik heb gezichtjes nodig!
Nog niet zo lang geleden heb ik een set aquarelstiften gekocht, aquarelblokjes, penselen en verschillende soorten papier. Laat ik eerst eens starten met het tekenen van de wereldbol…

Dat gaat echt prima. Dus ik haal een keer diep adem en begin:

Het is een wonder want het lukt! En zo kan ik verder met het ontwikkelen van de illustraties rondom de put. Samen vormt dit onderdeel een tweede overzicht, naast de boom, van diverse uitgangspunten waaraan het genootschap werkt.

Kaartenset als werkvorm
We komen bij elkaar en bekijken het resultaat. Een van de medewerkers van het dienstencentrum (Marlien Schuttenbeld) toont de presentatie die ze in elkaar heeft gezet aan de hand met de illustraties en adviezen die ik geschreven heb over de typografie en het kleurgebruik.
Het resultaat is precies de wens: inspirerend en blij.
Aan het einde van deze ontmoeting vragen de betrokkenen of het mogelijk is om nog meer te doen met de illustraties. Er is nog een werkvorm nodig voor de kinderen. Het idee van een kaartenset is snel geboren!

Met het team sparren we via de mail verder over de vragen die passen bij de teksten en de illustraties. Binnen enkele dagen is de tekst klaar voor twee keer zes kaarten.





“Geweldige samengewerkt”
Voor mij komt met de opdracht voor de illustraties van Bewogen beweging een droom van een opdracht uit waar ik al mijn creativiteit in kwijt kan.
Ellen La Brijn over het resultaat: “Elke keer als ik ernaar kijk, word ik er zo blij van 😊. Wat hebben we geweldig werk geleverd met elkaar.”
Kom in contact
Heb je zelf een idee voor een kaartenset? Of wil je illustraties laten maken in mijn collageachtige stijl afgestemd op jouw bedrijf of organisatie? Neem contact op! Ik bespreek graag jouw wensen om tot de juiste aanpak te komen.
